За клуба

Председател: Александър Атанасов
Зам. председател: Красимира Друмева
Секретар: Валентин Шишков

Контакти:
гр. Велико Търново, ул. “Стефан Стамболов” 79
Имейл: skotrapezitca1954@abv.bg
Страница във фейсбук: СКО Трапезица 1954
Група във фейсбук: СКО Трапезица 1954

Кратка история на клуба

Спортният клуб по ориентиране “Трапезица – 1954” представя една достойна част от богатата дейност на Tуристическo дружество “Трапезица” във Велико Търново. Учреден е през 1954 г., като в същата година се провежда и първото туристическо състезание в града с ученици от тогавашното ОУ “Никола Й. Вапцаров” под ръководството на Кръстьо Ников – един от доайените на спортното ориентиране в старата столица.

История на успехите на нашите състезатели

Първият клубен шампион по ориентиране на България при мъжете е Ангел Ганцаров през 1972 г. Сред значимите имена, които са оставили крайна диря в историята на спортното ориентиране във Велико Търново, остават тези на Кръстьо Ников, Александър Сенович, Николай Паскалев, Тотю Дюлгеров, Симеон Пенев, Добри Карагеоргиев, Стоян Петров, Мартин Брусев, Петър Цонев, Ангел Ганцаров, Пламен Легкоступ, Янка Петрова, Благой Стефанов и много други.

Не е малък и броят на най-младите ориентировачи, спечелили медали от национални, европейски и световни първенства. Иван Сираков бе европейски шампион в Словакия и зае трето място на световно първенство в Австралия през 2007 г. Апостол Атанасов е многократен държавен шампион в своята възрастова група, с първо място в десетте най-добри ориентировачи за 2010 г., през 2011 г. – европесйки шампион в спринта на състезанието в Чехия.

Мартина Джулиева е многократен държавен шампион в различните дисциплини, през 2010 г. прави абсолютен рекорд по завоювани държавни титли и печели общо 8 в различните възрастови групи и дисциплини, както и две балкански титли, през 2011 г. Мартина е държавен вицешампион при жените, носител на купата на България, четвърто място на европейско първенство. Григор Караиванов – през 2007 г. той е държаввен и балкански шампион, носител на купата на България, през 2010 г. има балканска и шест държавни титли, а през 2011 г е абсолютен фаворит за своята група.

Като част от структурата на ТД “Трапезица 1902” СКО “Трапезица-1954” има ежегодно участие във всички държавни първенства по ски, лятно, коло и нощно ориентиране.

Клубът ни работи ежегодно по проекти, с начинаещи, обучение на млади състезатели. Друг голям наш приоритет е подготовката и участието на състезателите в състезания във всички дисциплини, както и изработване и обновяване на карти в района на града, училищата, парковете и крайградските зони.